Reactie van vrouwen op 'Ode aan de aan de Beemstervrouw
10 september 2021
Voor het project ‘Ode aan de Beemstervrouw’ ben ik in gesprek gegaan met vrouwen die positief op de oproep reageerden om naakt te poseren. Sommige vrouwen twijfelden. “Is het wel vrouwvriendelijk om je naakt te tonen, en past het nog wel in deze tijd?”
Ik nam hun twijfels serieus, niet voor niets zijn we opnieuw opgeschrikt door #'MeToo en heerst er weer gevoeligheid rondom 'naakt'. De twijfels geven aan wat er leeft onder de vrouwen. Ik heb gemerkt dat ‘naakt in de kunst’ weer stof doet opwaaien en discussie aanwakkert. Neem nou de muurschildering op een Utrechts ziekenhuis, de afbeelding van van een 17e eeuws portret. De tepel is geretoucheerd, die op het originele werk wel te zien. Of het schilderij van de rokende mannen dat verwijderd moest worden van de Leidse faculteit. Telkens benadrukken wij dat voor het project ‘deels naakt’ ook helemaal goed is. Het is niet het naakt dat telt, maar het pure, de waarde van het kunstwerk op zich.
Wat mij betreft is 'vrouwelijk naakt' puur kunst, pure schoonheid. Aards én hemels. Het genre 'naakt' is een onderwerp dat dualiteit in zich heeft, een dualiteit die ook het vrouw-zijn betreft, want ook wij zijn kwetsbaar én krachtig.
Als een onderwerp dualiteit in zich heeft, dan gáát het ergens over. Een kunstzinnig naakt is persoonlijk én universeel. En ook tijdloos ook, al is het maar omdat het niet de mode draagt van de tijd. Een vrouwelijk naakt is vrouwelijkheid ten top, die, naar mijn idee gezien mag worden.
Maar ook de vrouw die dit alles juist als tegendeel ervaart en zich bij naaktheid niet thuisvoelt heeft wellicht gelijk. Vrouwen beslissen zelf wat en hoeveel ze van zichzelf laten zien. Dat is de verworvenheid van deze tijd. Dus: Vrouwen (van de Beemster) laten we met elkaar in gesprek blijven, en alleen doen wat voor jou goed voelt.
Ons team
Ik ben een expert op mijn vakgebied, maar ik zou niet zijn waar ik nu ben zonder de mensen die me op mijn weg geholpen hebben. Daarom kom ik graag in contact met gelijkgestemden en gebruik ik mijn passie en wat ik kan om echt een verschil te maken.
KUNST MOET!
Hou je van verandering, vormen, ruimte, ritme: richt je omgeving in met KUNST
Zoek je herkenning van gevoelens, gedachten, verlangens: zoek het in KUNST
Geloof je in mythen, God of Allah, of slechts in jezelf: bekeer je tot de KUNST
Ben je nostalgisch, geniet je van stemmingen, sfeer: je vindt het in de KUNST
Heb je iets te verwerken, verdriet, verlies of rouw: stel je open voor KUNST
Ben je tegen saaiheid, grauwheid, tegen sleur: neem KUNST in huis
Neem je graag een uitdaging aan: dan is KUNST iets voor jou
Moet je keihard werken, ben je ‘s avonds eigenlijk te moe: ontspan met KUNST
Ben je een persoonlijkheid met eigen smaak, waarom dan trends en kitsch: koop echte KUNST
Ben je een gevoelig mens, die kan lachen, huilen, invoelen, meevoelen: haal dan snel KUNST in huis
Word je graag verrast, verwend of in de watten gelegd: vraag dan om KUNST
Was je onoprecht, jaloers of ontrouw: maak het goed met KUNST
Kun je niet beslissen, wacht je liever af: léén dan KUNST
Ben je verliefd, getrouwd, of ‘solo’ met een ‘lat’: doe het dan met KUNST
Ben je gejaagd, chaotisch en druk: zoek rust bij KUNST
Ben je ruimdenkend en genereus, vind je erotiek bij het leven horen: dus ook bij de KUNST!
Ben je een denker, een echte filosoof en weet je veel van Plato, Hegel of Freud? Wat weet je nou van KUNST?
Eigenlijk weet je alles, heb je alles al gedaan en gezien. Niemand hoeft jou nog iets te vertellen, behalve over KUNST misschien?
KUNST is er altijd, voor iedereen en overal.
KUNST is er in de breedte, de diepte, de lengte, in de hoogte en in de ruimte; Kijkend, luisterend, voelend, denkend, belevend … gelukkig makend!
Vrij naar Elise IJskes
1990, Almelo